5 redenen waarom fietsen ten tijde van corona goed voor je is!

Nu iedereen zijn best doet om zich te houden aan “social distance”, wordt vaak een ander belangrijk aspect vergeten: voldoende beweging. Want voldoende beweging verhoogt je weerstand en daarmee bescherm je je beter tegen corona. Maar nu de sportscholen dicht zijn en ook buitensporten in groepsverband niet meer mogelijk zijn, moeten veel mensen “even schakelen”: hoe zorg ik voor voldoende beweging? Het antwoord is verrassend eenvoudig: ga fietsen! Fietsen beschermt je op vele manieren tegen het corona-virus. Deze vijf redenen laten zien waarom:

1. Versterking van je immuunsysteem

Fietsen heeft een positief effect op de gezondheid van nagenoeg alle mensen. Bij fietsen worden je luchtwegen namelijk goed geventileerd en wordt het bloed beter aangevoerd, zo stelt de Duitse viroloog Michael Barczok in het Duitse blad Der Spiegel: “Je ademt intenser en daarmee reinig je je longen goed. Dat is optimaal als het gaat om virusbescherming.” Bovendien krijg je in de buitenlucht meer zuurstof binnen. En dat is gezond; voor je geheugen, je huid en je longen. Ook bouw je meer vitamine D op, wat bijdraagt aan je weerstand, een beter humeur en slaap. Bovendien zorgt fietsen voor een lagere bloeddruk en is het goed voor diabetici.

2. Dagelijkse portie beweging

De fiets is altijd een goed vervoersmiddel, zeker in tijden van het coronavirus. Nu de sportscholen dicht zijn en veel mensen vanuit huis werken, is het echter lastig om aan je dagelijkse portie beweging te komen. Het RIVM adviseert hierin: “doe 150 minuten per week aan matige intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen.” Pak je dagelijkse broodnodige beweging en ga fietsen!

3. Beschermt jezelf én anderen: de fiets als alternatief voor openbaar vervoer

Door te fietsen blijf je niet alleen op afstand van anderen, maar verklein je ook het risico van besmetting door het aanraken van oppervlakken. Denk hierbij aan het reizen in openbaar vervoer. Het virus is in staat om een langere tijd te overleven op oppervlakken en kan daardoor nog steeds besmettelijk zijn. “Elke aanraking in het openbaar vormt daarmee een fundamenteel risico”, aldus Barczok. Door te fietsen in plaats van het openbaar vervoer te nemen, vermijd je veel risico’s voor jezelf en anderen.

4. Je houdt automatisch afstand

De fiets vormt volgens Barczok de “perfecte vorm van zelfbescherming”. Je houdt namelijk op de fiets al snel afstand tot anderen. En is de kans dat je de microdruppels, die het virus overdragen, volgens Barczok tijdens het fietsen inademt, nagenoeg “nul”. Ook is volgens het RIVM naar buiten gaan geen probleem, mits je je houdt aan de opgestelde richtlijnen.

5. Je wordt gelukkiger van fietsen

Nu veel mensen stress ervaren door alles wat het virus met zich meebrengt, is ontspanning erg belangrijk. Misschien is de laatste tip daarom wel het belangrijkste (en leukst): door in de buitenlucht te fietsen, geef je je lichaam én je geest de mogelijkheid om te ontspannen. En, ook erg fijn: het gelukshormoon endorfine komt vrij tijdens het fietsen. Je wordt dus echt gelukkiger door te gaan fietsen. Dus pak die fiets en maak dagelijks een mooi rondje!

Slide-batavus bryte 2000-625