Ebike accu en lagere temperaturen

Meer informatie over de invloed van kou op je batterijpakket

Een lage buitentemperatuur heeft invloed op met name batterijpakketten en lcd-displays van elektrische fietsen. Voor bijvoorbeeld Li-ion batterijen heeft dit te maken met de gebruikte chemie die onderhevig is aan temperatuur effecten. Houd er rekening mee dat bij temperaturen onder 10°C dit over het algemeen een langere laadtijd, minder vermogen en minder beschikbare energie betekent.

Energie stroomt minder makkelijk bij kou

Bij de ION® batterijpakketten (zowel Li-ion als NiMH) speelt ook het batterijmanagementsysteem (BMS) een rol. Deze vermindert het vermogen bij lage temperaturen om de levensduur van het batterijpakket te verlengen. De actieradius zal sterk afnemen bij lagere buitentemperaturen. Dit komt doordat de energie in het batterijpakket minder makkelijk stroomt bij kou. Bij temperaturen onder de 10°C moet je rekening houden met 5 tot 20% actieradiusverlies en bij temperaturen onder 0°C kan dit zelfs oplopen tot een afname van 10 tot 30% van de actieradius.

Voorbeeld: als je bij 20°C een actieradius van 40 km haalt, kan dit bij 0°C met zo’n 10 km afnemen.

Temperatuureffect is tijdelijk

Het temperatuureffect is in tegenstelling tot het ouderdomseffect tijdelijk. Dit betekent dat wanneer de omgevingstemperatuur hoger wordt, de actieradius weer terug komt op het oude niveau. Dit geldt ook voor laadtijd van het batterijpakket. Hoe lager de omgevingstemperatuur, hoe langer de laadtijd.

Tips:

  • Bewaar de accu op kamertemperatuur.
  • Laad het batterijpakket bij kamertemperatuur op. Het batterijpakket zal dan sneller opladen. Ook is de starttemperatuur van de accu hierdoor hoger, wat een gunstig effect heeft op de actieradius.
  • Berg de accu ook niet leeg op. Als je een leeggereden accu in de kou opbergt kun je diepteontlading in de hand werken.

Vorstsymbool

Bij een buitentemperatuur van 4°C of lager tonen sommige displays een vorstsymbool. Wanneer dit symbool verschijnt kan het wegdek glad zijn. Pas jouw tempo hierop aan.

Lcd-displays (bijv. van Bosch) hebben de eigenschap dat deze bij lage temperaturen trager reageren. Het display is dan niet defect. Bij een stijging van de omgevingstemperatuur zullen de gegevens weer met een normale snelheid verschijnen.

accu