Winter

De eerste echte winterweek van dit jaar is begonnen en inmiddels is Nederland bedekt onder een laag sneeuw. Naast het feit dat sneeuw veel overlast (op de weg) veroorzaakt, is sneeuw natuurlijk ook gewoon leuk. Maar, hoe ga je veilig(er) de weg op met de fiets? Tips van de Fietsersbond.

Ze kunnen nog zo goed strooien op de wegen, helemaal ijs- en sneeuwvrij kunnen ze de wegen en fietspaden nooit krijgen. Gladde wegen zullen er dus altijd zijn. Gelukkig kun je zelf ook dingen om ongelukken te mijden en om het voor jezelf en voor anderen wat veiliger te krijgen.

  • Zet je zadel lager. Hierdoor kun je beter met je voeten bij de grond, als je steun zoekt wanneer je dreigt te vallen. Tip: markeer de plek waarop je zadel goed op hoogte staat. Zet je zadel na de gladde periode weer terug op de juiste hoogte. Fietsen met een te laag zadel is namelijk veel vermoeiender.
  • Laat wat lucht uit je banden. Als de band platter is, wordt hij ook breder waardoor er meer grip ontstaat op gladde wegen. Ook hier geldt, zet de banden terug op spanning. Te zachte banden zorgt voor meer slijtage van je banden.
  • “Lees het wegdek”. Blijf vooral opletten. Glinstert het wegdek dan is de kans groot dat er een laagje ijs ligt. Pas je snelheid dus wat aan. Zo voorkom je dat je een flink smak maakt.
  • Houd afstand van de rand van de weg. De kans dat het glad, is aan de zijkant van de weg het grootst. Daar hoopt namelijk alle sneeuw en ijs zich vaak op. Ook kiezen de meeste mensen ervoor om in het midden te rijden. Daardoor wordt het gestrooide zout ook beter ingereden.
  • Winterbanden. Ja, je leest het goed. Winterbanden voor je fiets. Steeds meer bandenfabrikanten bieden ook winterbanden aan, soms zelfs met ingebouwde spikes. Ze zijn misschien wat duur, maar helpen wel.
  • Zware versnelling. Als je een fiets hebt met versnellingen is het slim om voor een zware versnelling te kiezen. Dan heb je meer grip op de weg. Probeer verder in een regelmatig tempo te fietsen en niet te snel op te trekken. Verder altijd rustig en beheerst remmen. Als je te snel remt, kan de ondergrond onder je fietsband weg slippen, waardoor je kunt vallen.

Fietsaccu’s

Accu’s houden niet van vrieskou. Bewaar en laadt accu’s daarom altijd vorstvrij.

Maar bovenal, geniet van deze winterse periode.