herfst

High Speed e-bike naar de rijbaan:

Wellicht heb je het ook meegekregen: het plan van minister Schultz om de high speed e-bike per 2017 te bestempelen als bromfiets. Momenteel valt de high speed e-bike, ook wel speed pedelec of speedbike genoemd, onder de noemer snorfiets. Dat betekent onder andere dat de high speed e-bike gewoon op het fietspad mag en dat een helm niet verplicht is (al raden wij dat natuurlijk wel aan). Wanneer de high speed e-bike een bromfiets wordt, zal een brommerhelm verplicht worden en zal de fiets naar de rijbaan verplaatst worden.

 

SPEEDBIKE ALS GROENE VERVANGER

Uit onderzoek van Grontmij is gebleken dat 65% van de gebruikers de high speed e-bike als vervanger voor de auto gebruikt. Ook gezondheid is een belangrijke factor om voor een high speed e-bike te kiezen. Een groene en gezonde vervanger voor de auto dus! Maar, zo blijkt uit ons eigen onderzoek, 95% van de ondervraagde high speed e-bike gebruikers vindt de high speed e-bike een minder aantrekkelijk vervoersmiddel als deze onder de categorie bromfietsen valt. Ook vindt 88% van de respondenten dat het dragen van een bromfietshelm het gebruik van de high speed e-bike belemmert. Een fietshelm zou een minder groot probleem zijn, 40% van de ondervraagden draagt deze al regelmatig.

VEILIGHEID VAN DE SPEEDBIKE

De gemiddelde snelheid van een high speed e-bike ligt op ongeveer 30 km per uur. Het snelheidsverschil tussen de high speed e-bikes en auto’s is voor veel gebruikers te groot, blijkt uit het onderzoek van Grontmij. Dit zien wij ook terug in de resultaten van het door Sparta uitgevoerde eigen onderzoek. Hierdoor voorziet namelijk 92% gevaarlijke situaties, terwijl 98% zich momenteel veilig voelt met een high speed e-bike op het fietspad. Daarnaast geeft 70% aan dat zij nog nooit een onveilige situatie hebben meegemaakt die veroorzaakt werd door de high speed e-bike.
Uit eerder genoemd Sparta-onderzoek blijkt dat maar liefst 94% van de ondervraagden het fietspad een betere plek voor de high speed e-bike vindt dan de weg. Het is dus maar de vraag of het wel zo’n goed idee is om de high speed e-bike naar de weg te verplaatsen!